Bali Guide – pénz

A helyi pénz az indonéz rúpia, a váltása nagyjából úgy van, hogy 50-nel kell osztani (én így szoktam számolni), azaz 100ezer rúpia 2000Ft.

CASH or CREDIT:

Ha nyaralni jöttök, érdemes kp-t hozni és váltani, vagy kártyával fizetni, ahol lehet, de elég sok helyen nem lehet. Modernebb éttermekben, hotelekben nagyjából biztos, hogy lehet, de boltokban, apartmanokban, helyi kajáldákban tuti, hogy nem.

PÉNZVÁLTÓ:

Pénzváltóknál figyeljetek, hogy csak hivatalos pénzváltóba menjetek, és akkor is figyeljetek oda és számoljátok át a pénzt! Sokszor nem is direkt vágnak át, de nemigen megy itt a matek, úgyhogy érdemes odafigyelni.

ATM:
Ha automatából vesztek fel pénzt, az elég drága, főleg mivel limitálva van a kivét. Maximum 2M-t tudsz kivenni külföldi kártyával egy napon belül, ami 40 e Ft, és ez kb. 2000 Ft-odba fáj, úgyhogy elég húzós, ha mindig onnan veszel fel pénzt. Bankban személyesen még nem próbáltam, de hallottam történetet már olyanról, hogy valaki ki tudott venni 6M –t is. Én még nem próbáltam.. 🙂 Egyébként az automatáknál nagyon vigyázzatok, mert sok a kártyamásolás. Én olyan kártyát használok, amin mindig csak annyi pénz van, amennyit ki akarok venni, mert így ha lemásolják, csak annyit tudnak lenyúlni. Nekem még nem volt rossz tapasztalatom, de ez lehet, hogy csak szerencse. Mandiri-ből, BRI-ből vettem eddig ki, ezekkel eddig nem volt gond. Vannak olyan automaták, ahol csak helyiek vehetnek ki, vagy van olyan, hogy még alacsonyabb a limit, ilyenkor keress másikat, viszonylag sok helyen van ATM.
Ha hosszabb távra jössz és tervezel többször pénzt felvenni, igényelj Revolut bankkártyát még otthon, egy hét alatt megjön, díjmentes és jóval olcsóbban tudsz pénzt felvenni vele (asszem kb 600 Ft a 2000 helyett).

ÁRAK:
Nagyjából az árak, hogy már először se nagyon tudjanak átverni:

nagy üveges ásványvíz: 5ezer rúpia – 100 Ft, Lembonganon 15e, szóval a turista helyeken csúnyán lehúznak
helyi kajáldában egy ebéd: 15-25 ezer rúpia -3-500 Ft
külföldieknek szóló éttermekben egy ebéd: 60e-90e rúpia – 1200-1800 Ft
dobozos üdítő: 5e rúpia – 100 Ft, drágább turistás helyeken 15e- 300 Ft
motorbérlés/nap: 60 e rúpia, de 50e –re simán lealkudható – 1000-1200 Ft, egy hónapra 25-30 e azthiszem
benzin: 1 absolute-os üveg 8e- 160 Ft, 2 üveg 16 e, de ha benzinkúton tankolsz, akkor a teli tank, azaz 3 és fél liter kb 17e – azaz 340 Ft
young coconut: 20e- 400 Ft kajáldában, 15e- 300 Ft a beachen
kenyér: az itt nincs
sör: Bintang- 35e -700 Ft
bor: Qdrága, nem is tudom, mert emiatt nem is ittam, mióta itt vagyok… ehh
szörfdeszka bérlés: elég változó, van ahol 50e (1000 Ft) egy óra, van ahol a két óra ennyi, és van ahol egy nap 100 e rúpia, azaz 2e Ft, szóval nagyon max 2e Ft-ból meg tudod úszni, ha egy egész napra veszed ki, ha pedig csak 1-2 órára, akkor 1000 Ft
oktató: az elég drága, 7000-15000 Ft közé esik valahol, per session, ami úgy másfél óra, de legelőször talán megéri, utána én már magamtól gyakoroltam
szállás: itt elég széles a skála, azt tudom, hogy, ami már az én igényeimnek megfelel, kb 4000 Ft/ éj, többnyire van benne reggeli, elég európai, klímás, melegvizes, tiszta (már itteni viszonylatban), de 6ezer Ft körül már nagyon jók vannak, medencével és ha valaki nem egyedül jön, szerintem az elég jó ár.
jatt: sok helyen ütnek fel tax-ot, azaz adót külön, ami kb 10%, és mondjuk 6% jattot, de ezt a legkülönfélébb módokon tudják variálni, a lényeg az, hogy nézd meg az étlapon, hogy mit írnak, mert kevés helyen ez már benne van az árban, de ha nincs, ez a plusz 16% a végét eléggé megdobja
helyi SIM és mobilnet: hát, már meg nem mondom, de nem drága, SIM kb 1000 Ft, legutóbb pedig 28G net + SIM volt 150e , azaz 3000 Ft, mindig vannak akciók és simán érdemes venni új SIM-et, ha azzal van a plusz net olcsón (bár ez hosszútávú itt tartózkodásnál releváns, mert amúgy egy hónapos feltöltés nyilván elég a nyaralásra)
taxi: itt példákat tudok mondani, de lehet, hogy ebből is lehet alkudni. Nekünk eddig Ubud- Canggu 250e rúpia (5000 Ft)-1 óra, Ubud-Sanur 150e (3000Ft) -45 perc volt nagyjából és akkor használtuk, ha valamiért nem tudtunk Übert hívni
Über: nagyon olcsó, példa: Denpasar- Canggu 45e (900 Ft)- 50 perc
Szóval Übert érdemes használni, ahol lehet, bár valószínű, hogy kicsit többet kell várni, a taxinál biztos, mert őket kb. nem tudod levakarni, de előbb-utóbb megjön és jóval olcsóbb. Ezt még majd kifejtem egy másik résznél.

Vélemény, hozzászólás?