Bali Guide – Helyek

Sok ismerős és ismeretlen keres meg azzal a kérdéssel, hogy mit érdemes megnézni, ha ideutazik, így most összegyűjtöttem itt elsősorban azokat a helyeket és látnivalókat, ahol jártam és vannak személyes benyomásaim. Plusz, egy-két olyan helyet, amit érdemes lehet meglátogatni még, de én sajnos nem voltam.

Kezdem azokkal a helyekkel, ahol hosszabb távon éltem: Canggu, Ubud, Uluwatu, Seminyak

 

CANGGU

utca (16 of 22)

Nem nagy titkot árulok el azzal, hogy Canggu a szívemcsücske Balin, nem tudom, hogy csak azért-e, mert itt kezdődött az egész, vagy egyébként is az lenne, de számomra ez a hely nyújtja leginkább azt az életérzést, amit Bali jelent nekem, vagy ahová szívesen visszatérnék még több időt eltölteni. Az első benyomásaimról itt írtam és az érzéseim azóta sem változtak sokat. Jó, talán egy kicsit megszoktam már, így kevésbé rajzfilmes az egész, de lehet, hogy csak azért, mert azóta már én is szereplője lettem a show-nak. Egyébként szerintem itt a külföldiek nagy része expat, azaz hosszabb távon itt él és nem sima turista, amit részben indokol, hogy például itt van Echo Beachen az egyik elég jó co-working iroda, a Dojo, ami általában fullon is van.

utca (7 of 22)

Sokan az ismerőseim közül egyébként nem látnak benne semmi jót, mert a partok nem a legszebbek, a homok fekete, de legalább csillog, mivel vulkáni eredetű. Aki csak úgy napozni meg fürdőzni szeret, annak egyáltalán nem ezek a beachek a legideálisabbak, mert itt talán egyetlen egyszer volt olyan nyugodt a víz eddig, hogy tudtam benne úszni. Viszont engem itt nyűgözött le először az óceán végtelensége és ereje, a part nekem vadregényes-Robinsonos és én első látásra belezúgtam. Csak állsz a vízben térdig, a hullámok pedig óriási erővel csapnak ki és szívnak vissza, a part mindig másképp néz ki ettől. Nekem kedvenc marad.

Old Mans Beach-42

Szörfözni Canggu abszolút ideális, legalábbis én itt az esetek nagy részében tudtam. Vannak partrészek azoknak is, akik most tanulnak (Berawa Beach) és azoknak is, akik már jobban csapatják (Batu Bolong, Echo Beach). A parton babzsákokban punnyadva pedig igazán hangulatos naplementéket lehet átélni Bintang-ot (helyi sör), vagy friss kókuszt szürcsölve, a szörfösöket bambulva, általában hangos “muzsikaszó” mellett.

Vannak nagyon jó helyek, bárok, éttermek, helyi kajáldák, kávézók, olyan színvonalúak, amelyet a világon bárhol lepottyanthatnának és mindez abban a tipikus itteni “fíldöszánsájn” stílusban, ami nekem a modern Bali. Tudni kell, hogy a “városkép” kb hetente változik, tűnnek el/költöznek át régi helyek és épülnek újak olyan iramban, hogy én itt európaiként- budapestiként pláne…hahha-, csak pislogok, de íme egy-két kedvencem:
Milk and Madu, Nalu Bowl, Satu Satu, Old Mans, Potato Head Beach (képek)

Ja és semmiképp ne hagyd ki a vasárnapi piacot, azaz a Canggu Sunday Marketet, ha teheted! Hihetetlen jó minőségű, sokszor kézzel készített, egyedi cuccokat kapsz fiatal designerek-től a bolti árak feléért! Én imádom!

 

Tanah Lot:

14711164_1081126005317623_4207218837581289266_o

Canggutól motorral/autóval úgy 25 percre van északra. Itt van az egyik híres “templom” és nekem ez a A TEMPLOM Balin. Ez volt az egyetlen, ami igazán nagy hatással volt rám, nekem itt nagyon átjött a hely szellemisége, misztikussága. A bejárat előtt egy meglehetősen nagy piacon kell keresztülmenni, ahol irgalmatlanul lehet alkudni, így erre is érdemes időt szánni. Viszont, ha nem akarsz sok kicsi kínait a fotóidra, gyere jó korán! Ez egyébként minden látványosságra érvényes. Itt találsz még képeket!

 

 

UBUD

ubud-2

Ubudra mindenképpen érdemes 2-3 napot szánni szerintem, mert a hely igazi hippi feelingje az utcákon sétálva, a kávézókban üldögélve jön át és nem akkor, ha csak egy transzferbusszal kidobnak a nevezetes pontokon, majd visszaülsz a buszba és keresztülhajtanak a városon. Szerintem Ubudhoz kell az a néhány nap nyugi, hogy átjöjjön a hangulata. Engem mindig megnyugtat, ahogy beérek a városba és szinte azonnal megcsap a füstölőillat. Az más kérdés, hogy amúgy meg tele van turistával, szóval éppen kezdi elveszíteni a népszerűsége miatt azt a chill hatást, amitől olyan különleges, de azért el lehet csípni belőle még jó pillanatokat. Akadnak még rizsföldek a városon belül is, vagy a város szélén, tele van kézműves boltokkal, főleg a városból kifele vezető utak mentén, végtelen számú asztalos és kézműves boltot lehet találni, amire szerintem érdemes időt szánni. Én, ha lenne egy batár hajóm, tuti innen rendezném be a nemlétező lakásom, mert iszonyatosan jó stílusú és minőségű cuccokat lehet kapni az otthoni árak töredékéért.
Rengeteg jó étterem, kávézó, az említett hippi-életérzés, jógastúdiók tömkelege, élén a híres Yoga Barn-nal, kedves, segítőkész helyiek, kultúra, művészet, füstölőillat. Ezek várnak itt. És néhány látnivaló:

 

Monkey Forest:

Hosszabban itt élve már nem különösebben élmény a majmokkal való testközeli érintkezés, de aki csak nyaralni jön, annak biztosan megéri körbejárni a majom erdőt. Arra figyelj, hogy semmi ne legyen rajtad mozgatható, mert lenyúlják egy pillanat alatt. Ha szerencséd van az őrök csúzlival lehet, hogy vissza tudják szerezni a méregdrága napszemüveged, de ha nincs szerencséd, akkor tuti nem látod többet. Amúgy a hajtóvadászat eléggé vicces, lehet, megéri egy jó videó kedvéért.. mindent a megosztásnak 🙂

 

Art Market:

Számomra kicsit túlzás művész piacnak nevezni ezt a helyet, mert pontosan ugyanazt kapod itt, amit mindenhol, szóval, ha valamiért nincs időd bejönni ide, akkor ne nagyon bánkódj. Sarongok, ruhák, karkötők, fa faragványok, stb, stb, minden van itt, ami egyébként mindenhol máshol is. Alkudni kötelező, mert ha nem helyi vagy, kapásból az ötszörösét fogják mondani. Csak néhány példa: 2 szalmakalap 800k rúpiáról 100k-ért végül, karkötő 50k rúpiáról 5k-ért, 4 Sarong 1 áráért… és még így is le vagy húzva, majdhogynem 🙂

 

Ubud Palace:

Ha neten utánakeresel, ezt tuti minden oldal ajánlja, mint kihagyhatatlan látnivaló Ubudon. Nos. Menj be, lőj róla egy képet villámgyorsan, ha épp szétszélednek a turisták, majd gyere ki és keress érdekesebb helyet.

 

Saraswati Temple:

Mondjuk pár száz méterrel arrébb található ez a templom, aminek az udvara valóban látványosság. Két nagy medence tele gyönyörű tavirózsával, igazán szép Balinéz kapuk és ha szerencséd van, épp valaki festőállványon festeget is az udvarban. Százszor nagyobb élmény, mint az Ubud Palace… ájmveriszorri!

 

Campuhan Ridge Walk:

Ez volt az a hely, amit teljesen véletlen találtam meg, majd elindultam rajta, vártam a végén a valamit, ami nem volt, majd rájöttem, hogy jaaaa, hogy tulajdonképpen az út volt a látnivaló. Valóban szép volt. Ezt ajánlom, tényleg! Arra figyelj, hogy ne tűző napon indulj el, ha lehet, vigyél magaddal vizet és számíts rá, hogy egy másfél-két órát gyalogolni fogsz. Itt írtam róla.

 

Tegalalang Rice Terrace:

Ez egy kicsit északra van Ubudtól, úgy 20-25 percre. Mindenképp érdemes megnézni, gyönyörű, és itt láthatod, milyen egy tipikus lépcsős rizsterasz.

 

Tegenungan vízesés:

Ezt nem nagyon ajánlom. Kicsi is, zsúfolt is, esős évszakban csúnya is, mert sáros. Vannak százszor szebb vízesések Ubud közelében is, sajnos nevet nem tudok, mert arra nem voltam, de kicsit messzebb, például a NungNung nagyon szép, vagy északon van rengeteg eldugottabb és alig vagy egyáltalán nem turistás.

Ez itt a NungNung:

IMG_20170113_113552

 

 

ULUWATU

15002322_1110515845711972_5440412390574496858_o

Uluwatun egy hónapot töltöttem és bár nem túl izgalmas hely off-szezonban, a tengerpartjai miatt mindenképp kihagyhatatlan, ha Balira jössz nyaralni. Tudni kell, hogy Bali a tengerpartok szempontjából nem épp a tipikus Indonézia, de Uluwatun és a környékén szinte az összes beach GYÖNYÖRŰ! Van nagyon sok: Balangan, Bingin, Padang-Padang, Thomas Beach, Uluwatu Beach, Blue Point Beach, és lefele a sziget déli partjainál NyangNyang, Geger, Greenbowl, majd átérve a keleti oldalra és onnan északra egészen Nusa Duá-ig nagyon szépek a partok. Uluwatu az igazi szörfös hely, szezonban. Amikor én voltam, épp nem volt túl jó, de csak a fehér, vagy majdnem fehér homokban napozni sem rossz helyek ezek. Blue Point Beachnél pedig van egy amolyan szórakozóhely központ, félig romkocsma-feeling, félig meg a legmenőbb hely Uluwatun, élén a Single Fin-nel, ami állítólag elég híres. Jó hely! Jó zsúfolt! De ha több időt töltesz itt, kihagyhatatlan! Képek itt.

 

Uluwatu Temple:

Szép hely, érdemes megnézni, már csak azért is, mert sziklás partra épült, így a kilátás gyönyörű. Naplemente itt elég menő.

Ezt a videót most találtam, egész jól bemutatja Balit és a végén 3:10-től az Uluwatu Temple látható, nagyjából a közepén a nagy rizsföld pedig a Jatiluwih Ricefield

JIMBARAN

Sok mindent nem tudok róla mondani, csak annyit, hogy a naplementéje híres, amit igazolhatok. Elképesztően gyönyörű volt az az egy, amit onnan néztem.

IMG_20170112_185040

 

 

NUSA ISLANDS: LEMBONGAN ÉS PENIDA

nusa-island2-5-of-44

Róluk már írtam itt

 

 

LOMBOK

lombok-170-of-80

Itt olvashatsz róla

 

Folyt.köv.:

North Bali: Munduk, Beratan tó, Vízesések, Jatiluwih Rice Field
Batur
Amed
Gili
Seminyak

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?